top of page

BIOGRAFIE

Despre George Țărnea 

George Țărnea s-a născut la 10 noiembrie 1945 în Șirineasa, Vâlcea. PărinÈ›ii lui au fost Grigore Țărnea È™i Maria Țărnea - Isărescu.

George Țărnea a copilarit în judeÈ›ele Vâlcea, Sibiu È™i Suceava. Vâlcean de suflet, a păstrat amintirea originilor basarabene ale tatălui È™i olteneÈ™ti ale mamei. 

 

A absolvit liceul la Băbeni, Vâlcea, acum instituÈ›ia purtându-i numele. A studiat apoi la Universitatea BucureÈ™ti filosofie È™i drept între 1966 È™i 1972. 

Debutul său literar a fost în anii '60 iar prima sa colecÈ›ie de poezie a apărut în 1972 în Literatorul. 

George Țărnea a publicat 26 de volume de poezie Ã®n timpul vieÈ›ii.

 

A devenit membru al Uniunii Scriitorilor în anul 1972. 

 

George Țărnea a fost distins cu numeroase premii pentru poezie în È›ară È™i străinătate inclusiv Premio Capri în 1991.

 

A avut o activitate jurnalistică intensă Ã®n anii 70 apoi după 1989 în presa locală È™i natională È™i a colaborat cu Televiziunea Romană si Radioul NaÈ›ional pe întreg parcursul vietii. A fost director artistic pentru numeroase festivaluri È™i concursuri artistice. A publicat  Ã®n toate revistele importante de literatură, începând din 1965: România Literară, Contemporanul, Luceafărul, Convorbiri Literare, Astra, Tribuna, Steaua, Ateneu, Orizont, Tomis, Orizont Literar, Timpul, Cronica, Cuvântul, Ramuri etc.

 

Poezii ale lui George Țărnea au fost traduse È™i publicate în limba italiană, în revista Pagine anul 3 Nr 5/6. 

 

George Țărnea are patru copii: Alexandra Țărnea, născută în 1966, Andrei Bogdan Țărnea, născut în 1972, Marta Maria Georgia Țărnea, născută în 1974, și Ioana Anca Bianca Țărnea, nascută în 1984.

Poetul a fost căsătorit cu Marta Nora Țărnea.

George Țărnea a murit pe 2 mai 2003, la București.

Din partea autorului

 

ViaÅ£a fiecăruia dintre noi nu este decît o mai scurtă sau o mai lungă Trecere: de la o zi la alta, de la un an la altul, de la o vîrstă la alta. 

Din loc în loc împodobim această Trecere cu nume de Sărbători, unele doar ale noastre, altele ale tuturor...

Măcar atunci, cînd peste sufletele noastre trece în zbor cîte o Pasăre nemuritoare, să încercăm să fim mai buni unii cu alţii, mai apropiaţi unii de alţii, mai fericiţi, mai bucuroşi, mai omenoşi împreună.

Măcar atunci, cînd peste amintirile noastre se-aşterne roua unui Timp Nou, să ne gîndim că doar Iubirea ne poate face Trecerea mai uşoară, mai frumoasă, mai adevărată şi, de ce nu, mai înaripată.

 

George Tarnea

 

 

 

bottom of page